Fietskunstenaar Truus Brands: ‘Dit is passie, handwerk en vakmanschap

Truus Brands is al jarenlang gek op wielrennen én schilderen. Ze besloot haar twee passies te combineren met als resultaat een nieuwe hobby: het customizen van fietsframes, fietshelmen en meer. Alles handgeschilderd en uiteraard vol met kleur. Wij spraken haar over deze interessante hobby en het werkproces.

”Ik ben Truus Brands: kunstenares en kleurenfreak voor 11 jaar. Naast dat ik graag schilder ben ik boven gemiddeld sportief. Ik wielren inmiddels alweer 8 jaar waarvan 4 jaar wedstrijden bij vrouwenwielrennen.nl onder de vlag van Wielervereniging WTC Maas-Waal te Brakel. In de winter zit ik in de Loonse Drunense Duinen op mijn mountainbike of ben ik op het ijs te vinden met mijn schaatstrainingsgroep De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg.”

Tijdens het wielrennen kwamen we op het idee om hun eigen fietsmerk, Apex, te gaan beschilderen
Truus heeft al ontzettend veel ervaring met het beschilderen van diverse producten en items. ”Echt overal kan verf op: skimboards, schaatshelmen, motorkappen, stadsmuren, sanitair, linnen, hout en polyester. Dit alles heb ik inmiddels met mijn “Brands sausje” overgoten. De verschillende fietshelmen die ik heb beschilderd zijn dominant aanwezig. Je ogen filteren deze helmen in het peloton er zo tussen uit, heerlijk is dat. En vergeet de leuke reacties die je krijgt niet!”

‘Apex Aerodyne by Truus Brands’
”Regelmatig kom ik over de vloer bij Cycle Center 53-11 waar trainingen georganiseerd worden voor het Vrouwenwielrennen in Zaltbommel. Hier train ik samen met Sandra van Tuijl en tijdens het wielrennen kwamen we op het idee om hun eigen fietsmerk Apex te gaan beschilderen. Apex Bikes heeft een eigen spuiterij waar ieder frame custom wordt gespoten in de mooiste kleuren. In hun spuiterij heb ik samen met de kleurenspecialisten en spuiters gekeken naar de mogelijkheden.”

Iedere outsider ziet meteen dat dit passie, handwerk en vakmanschap samen is
”Sport, techniek, vakmanschap, verf en kunst van mijn hand die van een Apex Aerodyne afspat. Het hele technische proces heb ik van te voren doordracht en in stappen neergezet. Het carbon frame werd in de primer gespoten, zodat ik aan de slag kon gaan in mijn atelier. Even slikken, want hoe begin je aan zo iets?”

De schetsen

”In mijn hoofd was het Apex frame al helemaal af natuurlijk. Hier gingen dagen overheen van tekenen en schetsen, zodat alle kleuren op zijn plaats zouden vallen. Maar hoe langer ik ermee bezig ben, hoe fanatieker ik word! Het vertalen van mijn hoofd naar mijn handen naar het uiteindelijke resultaat is altijd zo gaaf en echt. De duidelijke kwaststreken en geschreven teksten personaliseren de Apex tot een uniek en persoonlijk exemplaar. Iedere outsider ziet meteen dat dit passie, handwerk en vakmanschap samen is.”

BikeMotion Benelux
”Het frame werd overgoten met een dikke laag HD UV gloss en een paar dagen later stond de Apex Aerodyne te stralen op de Bikemotion Benelux. Geen bezoeker is deze fiets ontgaan. Het was genieten of je hem nou wel of niet mooi vindt, het maakt wat los bij mensen.”

On Tour
”De “ Apex Aerodyne by Truus Brands” gaat nu on tour, gewoon zodat iedereen ervan kan genieten. Inmiddels wordt er in mijn atelier gewerkt aan een nieuwe Apex waar ik zelf op ga knallen tijdens de wedstrijden. Ondertussen heb ik ook al een opdracht binnen voor deze zomer om een Apex Entrax baanfiets te schilderen voor Gijs Nieuwkoop. Dit hele project is een voorproef op de sporter die tijdens Olympische Zomer Spelen 2020 op een Truus Brands custom made design gaat rond rijden!”

Tot slot heeft Truus nog een tip: ”Verleg je doelen durf groot te dromen & denken!”
Meer weten over Truus haar werk? Bezoek haar website.

Leave a Reply